Vedtægter Donorbørns Vilkår

§1 Navn, Stiftelse og hjemsted

Navnet på organisationen er ”Donorbørns Vilkår”. Det er en landsdækkende interesseorganisation med børn, unge og vokse med donorophav med medlemmer. Foreningen blev stiftet 12.11.2018 og har adresse i Aarhus, Danmark

§2 Uafhængighed 

Foreningen er selvstændig, partipolitisk neutral, uafhængig af offentlige myndigheder og arbejder almennyttigt, idebasseret og oplysende på non-profit basis. Foreningen kan indgå som medlem af andre foreninger og organisationer, hvis dette fremmer formålet.

§3 Foreningens formål 

Foreningens formål er, at sike personer med donorophavs rettigheder og vilkår. Foreningens formål skal udmøntes ved at sikre, at personer med donorophavs erfaringer og viden får en tydelig stemme i udviklingen af politik og praksis på fertilitets- og donorbørnsområdet, ved bl.a. at:

  • alle med donorophav får ret til at kende til deres donor/donorer og at anonym sæd- og ægdonation afskaffes pr. lov
  • alle med donorophav sikres gratis adgang til information relateret til egen tilblivelseshistorie, herunder information om biologiske ophav og donorhalvsøskende
  • alle donorbørn tidligt får fortalt deres tilblivelseshistorie af deres forældre
  • alle børn, unge og voksne med donorophav samt forældre og kommende forældre til donorbørn får den nødvendige støtte og information.

§4 Medlemskab 

Stk. 4.1 Man kan blive ordinært medlem af foreningen, hvis man støtter foreningens formål og aktiviteter.

Stk. 4.2 Institutioner, virksomheder, organisationer der ligeledes kan støtte foreningens formål og aktiviteter, kan blive støttemedlemmer. Dette omfatter en optagelse i foreningen uden medlemsrettigheder.

Stk. 4.3 Hvis et medlem eller støttemedlem arbejder imod foreningsformålet, kan bestyrelsen vælge eksklusion af vedkommende. Efterfølgende kan medlemmer ønske beslutningen efterprøvet på den kommende generelforsamling.

§5 Kontingent

Stk. 5.1 Generelforsamlingen fastsætter organisationens kontingentniveau, men kan tildele bestyrelsen mandat hertil om nødvendigt.

Stk. 5.2 Foreningen opkræver et kontingent for ordinære medlemmer såvel som støttemedlemmer. Beløbet størrelse afhænger af medlemmets ønske ud fra på forhånd opstillede valgmuligheder. Der er ikke forskel på rettigheder på baggrund af det økonomiske bidrag.

§6 Bestyrelsen  

Stk. 6.1 Bestyrelsen står for den daglige ledelse af foreningen mellem de årlige generalforsamlinger.

Stk. 6.2 Bestyrelsen, inklusiv formanden, består af minimum 3 medlemmer og maksimum 9 medlemmer – Bestyrelsen konstituerer sig selv og fordeler posterne mellem sig efter generelforsamling, med minimum en formand og en kasserer. I det tilfælde, at bestyrelsen bliver på mindre end 2 personer imellem to generalforsamlinger vil der blive indkaldt til ekstraordinær generelforsamling mhp. nyvalg.

Stk. 6.3 Minimum halvdelen af bestyrelsesmedlemmerne skal være personer med donorophav. Formanden skal altid være person med donorophav.

Stk. 6.4 På generelforsamlingen vælges alle bestyrelsesposter som udgangspunkt for 2 år af gangen. Der kan dog laves særaftale om en 1-årig periode afhængig af behovet for kontinuitet i bestyrelsen.

Stk. 6.5 Bestyrelsen kan indstille valg for en et-årig periode ud fra behovet for faglige eller personlige kompetencer i den samlede bestyrelse.

Stk. 6.6 Der vælges hvert år, hvis muligt, en suppleant til bestyrelsen. Hvis et bestyrelsesmedlem forlader bestyrelsen i valgperioden indtræder suppleanten i stedet og bestyrelsen fordeler posterne mellem sig på ny.

Stk. 6.7 Det er bestyrelsens opgave at sikre, at foreningens formål opnås i en sund, dynamisk udvikling.

Stk. 6.8 Bestyrelsen fastlægger forretningsorden og mødefrekvens. Der afholdes minimum tre årlige bestyrelsesmøder. Indkaldelse sker skriftligt med mindst en uges varsel. Der tages som minimum beslutningsreferat af bestyrelsesmødet, som efterfølgende godkendes på næste bestyrelsesmøde.

Stk. 6.9 Bestyrelsen kan nedsætte arbejdsgrupper og udvalg samt udpege rådgivere med og uden donorophav, der er med til at sikre den daglige drift.

Stk. 6.10 Bestyrelsen kan ansætte og afskedige foreningens administrative leder. Personer, der er i lønnet ansættelse i foreningen, kan ikke være medlem af bestyrelsen. 

Stk. 6.11 Alle, der er fyldt 16 år, kan vælges til bestyrelsen – dog skal formand og kasserer være fyldt 18 år. 

§7 Generelforsamling

Stk. 7.1 Generalforsamlingen er foreningens øverste myndighed, hvad angår prioritering af det kommende års aktivitet inden for de økonomiske rammer og forpligtelser, som foreningen bestyrelse efterstræber.

Stk. 7.2 Ordinær generelforsamling afholdes i starten af året, senest inden udgangen af marts.

Stk. 7.3 Bestyrelsen indkalder med minimum 4 ugers varsel ordinære medlemmer til generelforsamling.

Stk. 7.4 Generalforsamlingens dagsorden

1. Valg af dirigent, referent og stemmetællere

2. Bestyrelsens beretning

5. Fremlæggelse af regnskab

6. Indkomne forslag

7. Vedtagelse af strategi, planer og budget for det kommende år

8. Valg af bestyrelse og suppleant

9. Eventuelt

Stk. 7.5 Forslag til behandling på generelforsamling skal være bestyrelsen i hænde senest 2 uger før generelforsamling. De udsendes til ordinære medlemmer mindst 1 uge før generelforsamling sammen med dagsorden.

Stk. 7.6 Generalforsamlinger kan afholdes virtuelt, hvis bestyrelsen finder det mest hensigtsmæssigt

Stk. 7.7 Stemmeret. Alle fremmødte ordinære medlemmer har stemmeret.

Stk. 7.8 Alle beslutninger træffes ved simpelt flertal – dog skal vedtægtsændringer besluttes med 2/3 flertal bland de tilstedeværende stemmeberettigede. Alle afstemninger afgøres ved enten håndsoprækning eller skriftligt. Dog skal der være skriftlig afstemning, hvis 3 medlemmer på generalforsamlingen ønsker det samt ved alle kampvalg.

§8 Ekstraordinær generalforsamling

Stk. 8.1 Et flertal i bestyrelsen kan indkalde til en ekstraordinær generalforsamling, og bestyrelsen skal indkalde til en ekstraordinær generalforsamling, når mindst en tredjedel af medlemmerne ønsker det.

Stk. 8.2 Indkaldelsen til den ekstraordinære generalforsamling skal ske senest 14 dage efter modtagelsen af begæringen. Med indkaldelsen sendes den endelige dagsorden. Varsling som ved den ordinære generalforsamling.

Stk. 8.3 På ekstraordinær generelforsamling behandles kun forslag, der fremgår af den udsendte dagsorden.

§9 Regnskab/økonomi

Stk. 9.1 Regnskabsåret følger kalenderåret

Stk. 9.2 Det reviderende regnskab skal godkendes på den ordinære generelforsamling.

Stk. 9.3 Regnskabet føres af kassereren og skal indeholde oversigt over indtægter og udgifter samt en status.

Stk. 9.4 Regnskabet forelægges bestyrelsen på bestyrelsesmøder.

Stk. 9.5 Revision foretages af en revisor valg af bestyrelsen. Revisor må ikke i familie eller have en tæt personlig relation med et bestyrelsesmedlem.

Stk. 9.6 Foreningens aktiviteter finansieres af fondsmidler, indsamlinger, støttemedlemmer, gaver, bidrag fra virksomheder, støtte fra puljer til særlige aktiviteter og medlemskontingent. Der hæfter alene med foreningens formue. 

§10 Aftaleret 

Stk. 10.1 Foreningen tegnes af formand og kasser i fællesskab

Stk. 10.2 Ved økonomiske dispositioner over 5000 kr. tegnes foreningen af enten formanden eller kasser sammen med minimum 1
bestyrelsesmedlem.

Stk.10.3 Bestyrelsen kan uddele prokura til enkelte bestyrelsesmedlemmer eller nedsatte arbejdsgrupper via en skriftlig fuldmagt.

Stk. 10.4 Der påhviler ikke foreningens medlemmer nogen personlig hæftelse for de forpligtelser, der påhviler foreningen.

§11 Opløsning af foreningen

Stk. 11.1 Foreningens opløsning kan kun besluttes ved ordinær generelforsamling. Forslag herom skal fremgå af en dagsorden. Foreningen kan opløses med 3/4 flertal af de fremmødte på to generalforsamlinger, som holdes med mindst 8 uger mellemrum.

Stk. 11.2 I tilfælde af opløsning gives foreningens formue til almennyttige formål, som besluttes på den opløsende generalforsamling

§12 Ændringer i vedtægter 

Stk. 12.1 Vedtægterne kan kun ændres på generalforsamling eller ekstraordinær generalforsamling og overholde bestemmelserne jf. §7 og §8.

Stk. 12.2 Forslag til ændring skal fremgå af en dagsorden, og udsendes til ordinære medlemmer 4 uger før generelforsamling.

Stk. 12.3 Vedtagelsen af ændringsforslag kræver 2/3 flertal af de fremmødte.

Stk. 12.4 Stemmeretten kan videregives ved fuldmagt.

Stk. 12.5 Vedtægterne træder i kraft ved deres vedtagelse.