Litteraturliste

Til familier med donorbørn

Det at læse sammen giver er en god og nærværende aktivitet med dit barn. Det kan gøre det nemmere at tage snakken om det at være blevet familie på en anden måde, og for barnet at forstå hvad det vil sige at være blevet til ved hjælp af donor.

 

Børnebøger på dansk

Astrid er donorbarn. Af Lone Løhde Rye og udgivet af Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse i 2008. ISBN 978-87-992634-0-0.

Bogen handler om Astrid, der har en mor, en far og en donor. Der er en beskrivelse af, hvordan en mand og en kvinde laver et barn på naturlig vis. Fordi Astrids far ingen sædceller har, får de hjælp fra en donor. Det fortælles, hvordan en insemination foregår. Astrid bliver storesøster til Andreas, som er barn af samme donor som Astrid. Det fortælles, at de ikke kender deres donor, og at donor heller ikke kender Astrid og Andreas. ”Astrid er donorbarn” er også historien om at være gravid, vente sig sit længselsbarn og at blive en familie som andre.

Blev du til ved et knald. Af Trine Bundsgaard og udgivet på forlaget Lindhardt og Ringhof i 2015. ISBN 978-87-11320-17-4

En bog om, hvordan man får børn. Sofus og Viola hører om både adopterede børn, en dreng med to mødre, om kunstig befrugtning og en mormor, der er født i Fredericia. Og så lærer de en masse nye, sjove, frække ord.

Forunderlige familier. Af Gitte Camilla Buus Lyngbye mfl. og udgivet på Skriveforlaget i 2008. ISBN 978-87-992505-0-9

Bogen handler om seks forskellige typer børnefamilier, der bor i samme opgang. Mathilde er donorbarn med en selvvalgt singlemor, og Ester har to mødre og en far, der alle er homoseksuelle.

Hjalte og Vega – børnebøger om en regnbuefamilie.  Af Marianne Birkeskov 

….

Hvor er Karlas far? Af Pia Olsen og Karla Elena Olsen og udgivet på forlaget Siesta i 2011. ISBN 978-87-92539-56-4

Bogen handler om Karla, som ingen far har. Hendes mor er selvvalgt singlemor. Bogen fortæller i øjenhøjde, hvordan Karla er blevet til ved hjælp af en sæddonor. I Karlas vuggestue går børn med fædre og mødre og også pigen Thilde. Thilde har heller ingen far, men to mødre.

Hvor er din far Polka? Af Marie Duedahl

“Hvor er din far henne?” siger Sofia til Polka. “Jeg har ikke nogen far”, siger Polka” Sofia får store øjne. “Din far er en donor? Hvad skal det sige?” Polka sukker.

 Hvem henter mig? Af Signe Fjord

Budskabet er, at alle familie er rigtige familier. Alle familierne i bogen er autentiske, hvilket gør bogen troværdig og ærlig. Den er velegnet til oplæsning for børnehavebørn, ligesom den kan inspirere større børn og voksne til videre dialog.

Karla leger mor og børn. Af Pia Olsen og Karla Elena Olsen og udgivet på forlaget Siesta i 2012. ISBN 978-87-92893-28-4

Bogen er den anden bog om Karla, hvis mor er selvvalgt singlemor. Karla er blevet til ved hjælp af en sæddonor, så når Karla leger med sine dukker leger hun mor og børn.

Karla ønsker sig en far. af Pia Olsen og Karla Elena Olsen og udgivet på forlaget Citat i 2015. ISBN 978-87-99803-70-5

Bogen er den tredje bog om den nu 6-årige Karla, hvis mor er selvvalgt singlemor. Karla er blevet til ved hjælp af en sæddonor, og hun ved ikke ret meget om at have en far. Karla tænker over, hvad en familie er.

Karla har en strømpetyv i familien. Af Pia Olsen og Karla Elena Olsen

 

Dette er fjerde bog i serien om Karla. I denne bog starter Karla i O.A. Hele sommeren har Karla glædet sig til at starte i 0. A. Karla oplever, at lærere godt kan finde på at gøre og sige ting, som man ikke helt forstår. En dag siger læreren for eksempel at Karla har en far. Det synes hun er mærkeligt, for mor siger, at hun er blevet til ved hjælp af en donor.

Mor og Kærlighedsbarnet – en solomor-barn familie bliver til. Af Signe Fjord og er udgivet som e-bog i 2014. ISBN 978-87-92584-58-8

Bogen fortæller historien om, hvordan barnet bliver til i en solomor-barn-familie.

Niller Pilfinger. Af Stine Josefine Dige og udgivet på forlaget INDBLIK og kan bestilles via hjemmesiden nillerpilfinger.dk

Serien handler om en dreng i en regnbuefamilie, fokus er ikke på tilblivelsen, men på at fortælle gode familiehistorier. Der er to bøger i serien: Niller Pilfinger åbner bakken og Niller Pilfinger får en flyvetur.

Nu er det min tur – Maries mor og mutti. Af Cecilia Hafezan Abel og udgivet på Forlaget NALA bøger i 2013. ISBN: 978-87-996462-1-0

 

I klassen skal børnene fortælle hinanden om deres familier. Marie fortæller, at hendes forældre er Mor og Mutti. De andre børn tror ikke på, at Marie har to mødre. De mener, at hun lyver, og Marie må prøve at overbevise dem om, at det er rigtigt. Bogen ender med, at børnene synes, at det er ret sejt, at Marie har to mødre.

Prinsesse Petra og Prinsesseslangen – Jagten på Babydukkens Forældre. Af Louise DAlskov Helbo Jul på Forlaget BoD -Books on Damand. ISBN: 9788743027850

Bogen er en tilblivelsesfortælling, som gør os klogere på både mælkebøttefrø, haletudser, slangeæg, gravide maver, sædceller, ægceller, sæddonation og dukkefabrikker. Vigtigst af alt handler bogen om, at forældreskab kan være mange forskellige ting, når bare kærligheden er til stede.

Slottet med de mange værelser. Hvordan er du blevet til? Af Helene Goldberg og Maruska la Cour Mosegaard og udgivet på forlaget Turbine i 2008. ISBN 978-87-92208-95-8.

Bogen handler om Mogens og Maren, der ønsker sig et barn at elske. Der er en beskrivelse af, hvordan en kvinde og en mand laver et barn. I bogen møder læseren også et lesbisk par, et par, der ønsker at adoptere og et andet heteroseksuelt par, hvor mandens sæd ikke virker. Sæden fra donor kaldes ”gavesæd.” Mogens og Maren får et barn via ivf (reagensglasbehandling). Hvordan det sker beskrives på en letforståelig måde. Efterordet til de voksne er af antropolog Tine Tjørnhøj-Thomsen og af den daværende formand for Landsforeningen af Ufrivilligt Barnløse.

Oline er donorbarn – HVEM ligner jeg? Af Cecilia Hafezan Abel og er udgivet på Forlaget NALA bøger i 2018. ISBN: 978-87-998264-3-8

 

Bogen handler om Oline og Selma, der får hjælp af deres (solo)mor til at finde andre børn af samme donor (donorsøskende).

Tristan er donorbarn – HVEM er Tristans far? Af Cecilia Hafezan Abel og udgivet på Forlaget NALA bøger i 2017. ISBN: 978-87-998264-1-4

I Tristans familie er de Tristan og Mor. Der er ingen far. Tristan er donorbarn. Mor har fået han alene med hjælp fra en sæddonor, som ingen ved, hvem er. Tristan tænker tit på, hvem hans far er – mon han har mødt ham uden at vide det? 
Snart skal Tristan være storebror. Han glæder sig helt vildt. Lillesøster er også donorbarn ligesom ham.

Velkommen i familien. Af Mary Hoffman

En familie kan se ud på mange måder, og der opstår hele tiden nye familieformer og måder at komme til verden på. Nogle børn er donorbørn, nogle er adopterede, nogle bor i plejefamilie, nogle har to mødre eller to fædre, og andre bor sammen med både deres biologiske mor og far. Nogle bor i store familier, andre i små. Velkommen i familien er en tilgængelig og gennemillustreret bog for de yngste om hvordan en familie kan se ud

Børnebøger på andre sprog end dansk (et lille udpluk)

Meeting my brother by Jennifer L. Dukoff

Mamman och fröet av Ann-Katringe Engström

Varför finns jag av Karin Salmson

Hope and Will have a baby the gift and egg donation

Sometimes it takes three to make a baby

The pea that was me

Bøger til forældre eller kommende forældre til donorbørn

Selvvalgt singlemor til donorbarn – Beslutningsprocessen (2010) af Signe Fjord og Anne Patricia Rehlsdorph

Selvvalgt singlemor til donorbarn
 – Arbejdsbog til Beslutningsprocessen (E-bog) af Signe Fjord

Far, mor og donorbarn. Veje til et endnu bedre liv som donorfamilie. (2. udgave, ebog 2018) af Kirsten List Larsen

Hollys Hav. Af Lone Elmstedt Bild: Hollys Hav er en roman om ydre og indre forandringer og identitetsdannelse. Bogen handler om en pige der finder ud af at den far hun er vokset op med, ikke er hendes biologiske far.

Donorbarnets Bog – Skab din egen fortælling. Spørgsmålene, som dit barn ønsker svar på. E-arbejdsbog 2014, 2. udgave af Kirsten List Larsen